Virtuarium Informatikai Kft

Hírlevélre feliratkozás

Adatait bizalmasan kezeljük, másnak nem adjuk ki!

Bejelentkezés

Jelenlegi hely

Címlap

Adatbiztonság alapfokon

Az, hogy hackerek megtámadják majd a weboldalát, megpróbálnak hozzáférni cége legtitkosabb adataihoz sajnos elkerülhetetlennek látszik. A veszéllyel mindenkinek tisztában kell lennie, és bizonyos védelmi intézkedéseket valamennyiünknek meg kell hozni, valamint az alapvető adatbiztonsági rendszabályokat be kell tartani, be kell tartatni!
A cikk tartalma:

  1. A jelszó
  2. Adattárolás
  3. Vírus- és egyéb kártékony programok elleni védekezés
  4. Ajánlott irodalom
  5. Szoftver ajánló

1. A jelszó Napjainkban egy átlagfelhasználónak is egyre több jelszóra van szüksége. Amikor hirtelen szükség lesz egy új jelszóra, a legtöbben olyat választanak, amiről feltételezik, hogy könnyen meg tudják majd jegyezni. Vagy ugyanazt a jelszót használják több helyen. Egyiket se tegye! A könnyen megjegyezhető jelszavakat ugyanis kitalálni is könnyű, akár próbálgatással, akár jelszófeltörő program segítségével. A használható jelszó tehát rövid és könnyen észben tartható, de milyen a biztonságos jelszó? A biztonságos jelszó a használhatónak épp az ellentéte: legalább 8 karakterből áll, tartalmaz kis és nagybetűket, számokat.

Ajánlatunk: használjanak különleges karaktereket (pl. a billentyűzeten felül a számok feletti, illetve az alul lévő jelek: !,%,=,#,& stb.), és ékezetes betűket. Sajnos ezeket nem minden program fogadja el, pedig sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak! Ellenben jelszavuk ne legyen értelmes szó, ne tartalmazzon olyan kifejezést, amely egy szótárban is megtalálható! Lehet akármilyen erős a jelszó, ha kiderül, mi az. Ezért célszerű időnként megváltoztatni. (Ha észreveszi, hogy a jelszava begépelésekor valaki figyeli, netán bárkinek is elárulta - amit pedig soha ne tegyen! - utána rögtön változtassa meg a jelszavát!) Akkor hogyan tudom megjegyezni? Hogyan találjon ki biztonságos jelszavakat, ami meg is jegyezhető?

1.1. vegye azokat a szavakat, amelyeket meg tud jegyezni: utca, házszám, név, foglalkozás, hobbi, kedvenc verse, könyve (cím, részlet), a hónap vagy az évszak nevéből 2-3 betűt, és egy számot 1-10 között, pl. legyen 7.

1.2. Válasszon ezekből kettőt, pl. Kati a lányom neve és most 2007. márciusa van, néhány lehetséges variáció: k@T177áRc, k@t177ÁrC, stb. Magyarázat: Kati --> k@T1, azaz a helyett @, i helyett 1(vagy ! és o helyett lehet a 0, D helyett Đ, L helyett Ł, stb.),
77: kedvenc számom a 7, és most 2007 van, abból veszem az utolsó számjegyet, amit évente változtatok (de lehet az aktuális hónap száma, ha havonta változtatja, vagy az évszak száma, vagy az adott évszak számát kivonom 10-ből, stb...),
árc, ÁRC: a márciusból. Felváltva használhat kis - és nagybetűket, de ne használjon csak kisbetűket!

2. Használhat jelszómenedzsereket, például a Roboformot.

3. Tárolhatja jelszavait titkosított (értsd: jelszóval védett) fájlban.

4. Ha mégis felírja valahová, akkor hordja mindig magával a tárcájában! Ne ragassza a monitorra, ne hagyja a fiókjában vagy az asztalon!

Miért baj, ha megtudják a jelszavunkat? Sokan azért sem tulajdonítanak ennek jelentőséget, mondván, az csak egy e-mail hozzáférés... Mit tud kezdeni egy valaki rossz szándékkal az Ön e-mail hozzáférésével? Pl:

listajel - rémhírt terjeszt,
listajel - fenyeget,
listajel - hamis ajánlattal becsapja és megkárosítja az embereket.

Mindebből pedig később Önnek származik problémája!

2. Az adatok tárolása

Minden cég szára rendkívül fontos hogy szerződéseit, éppen futó és lezárt projekteinek dokumentumait, ügyfelei és a vállalkozás adatait a lehető legnagyobb biztonságban tudhassa. Minden adatunk értéke megegyezik annak előállítási, reprodukálási költségével. Sokszor azonban előfordulhat, hogy tárolt adataink pótolhatatlanok, azokat reprodukálni nem lehet. Ezért fontos, hogy adataink védelmére nagy hangsúlyt fektessünk. Vajon holnap is működni fog az a számítógép? Soha nem romolhat el? Nem veszhetnek el az adatok? Ha a kolléga szabadságra megy, a munkatársak hozzáférnek az éppen a kollégánál levő futó projektek  vagy a kolléga által kiszolgált ügyfelek adataihoz? Nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe az adataink?
AÂ nélkülözhetetlen, a cég működése szempontjából kritikus adatok elvesztése óriási károkat okoz. Rendkívül fontos a megfelelő védelem biztosítása. Cégünk a megoldások széles skáláját kínálja ügyfeleinek. Mi költséghatékony megoldásokat tudunk kínálni a kis-, közép- és nagyvállatok számára egyaránt. Forduljon hozzánk bizalommal! Rövid felmérés után elkészítjük az Ön cége számára a legmegfelelőbb megoldást. Ha nem készít mentést az adatairól, tekintse úgy, hogy azok már el is vesztek! Bármikor elromolhat a merevlemeze! Javaslatunk: fajlagosan a legolcsóbb és legegyszerűbb ha az adatai mentésére pendrive-ot használ! A fontosabb adatok mentésekor célszerű a mentett állományt az eredetitől egy másik helységben tárolni.

3. Vírusvédelem, kémprogramok elleni védelem, spam-ek, Â a tűzfal Számítógép-károkozók
Veszélyei: Megfertőzött e-mailek és egyéb elektronikai üzenetek megnyitása útján, de csupán csak egy weboldal látogatása során is megfertőződhetnek a számítógépek károkozó vírusokkal, férgekkel, vagy trójai lovakkal.
Védelmi intézkedések:

listajel Ügyeljen arra, hogy gépére legyen vírusvédő és kémprogramok ellen védő program, valamint tűzfal installálva, és azok legyenek aktiválva, mielőtt internet-kapcsolatot hoznak létre, és ezeket aktualizálja rendszeresen.
listajel Installálja rendszeresen a gyártó által rendelkezésre bocsátott, a programjához illő biztonsági frissítéseket (update-eket).

A Spam-ek veszélyei: A tömegesen küldött e-mail-ekre nem szabad válaszolni, mert minden reakció értékes a küldő számára, tudniillik biztos lehet benne, hogy küldeménye megérkezett. Egy ilyen módon "ellenőrzött" címet aztán tovább lehet adni (eladni) és az ember még több nemkívánatos spam-et kap. A neten terjedő segítségkérő, vagy rendkívüli ajánlattal kecsegtető levelek szinte kivétel nélkül hamisak! Azokra ne válaszoljon, ne küldje tovább!
Külső behatolás elleni védelem: a tűzfal Ha Ön a Win XP SP2-nél régebbi Windows verziót használ, akkor telepítsen tűzfalprogramot a gépére! Pl. a Kerio magyarul is tud.

Ajánlott irodalom: Szappanos Gábor: Kirándulás a számítástechnika sötét oldalára

Könyvismertető: Számítógépes vírusokkal szinte már mindenki összefutott. Aki számítógépet használ, főleg ha az Internetre csatlakozik, majdnem biztosan személyes élményekkel is rendelkezik e téren. De nem kell feltétlenül számítógép felhasználónak lenni ehhez, elég, ha az újságokat vagy a híreket követjük folyamatosan, szinte nincs olyan hét, hogy ne kapnánk híradást a legújabban felbukkant szörnyűségesen veszélyes új kártevőről. Ez a könyv megkísérli a lehetetlent: úgy bevezetni az olvasót a számítógépes vírusok világába, hogy az a számítástechnikában járatlanok számára is élvezhető és érthető legyen, ugyanakkor a szakemberek számára is fontos információforrás lehessen. Bemutatjuk a vírusok leggyakoribb fajtáit, ismertetjük azoknak működési elvét, és az ellenük való védekezés egyszerűbb és bonyolultabb módozatait is.

Szavazás
Magyarországon a szerzői jog a szerző halálától számított 70 év. Szerinted mennyi az optimális?
Maradjon így
0%
A szerző haláláig tartson
0%
A szerző halálától számítva 25 év
0%
A mű közreadásától számítva 10 év
100%
A mű közreadásától számítva 25 év
0%
Összes szavazat: 1